Приятели

Петя Димитрова

Раздел: Романи и повести
ISBN: 978-619-154-416-5
Брой страници: 180
Корица: мека корица
Издателство: Фондация Буквите
Издадена: 2021-01-20
Прочетена: 278


Действието на романа „Приятели“ се развива основно в две времеви измерения. От една страна стоят 90-те години на миналия век, когато се случва запознанството, от което тръгва веригата от драматични събития. А от друга стои съвремието, в което вече порасналите деца създават свой собствен свят, в който смятат, че се чувстват добре. Някъде по средата се включва и една любовна история от миналото, чиито нишки моите герои искат да разплетат, защото са пряко засегнати от нея. 

Историята започва на един летен лагер. където пет деца се срещат и стават неразделни. Там те извършват едно деяние, което ще бележи по различен начин живота на всички. Те дори не предполагат, че 20 години по-късно съдбата отново ще ги срещне по най-необикновения начин. Оказва се, че между двама от тях посадените някога в лагера чувства имат нужда само от малко вода и слънце, за да поникнат и да се развият в своята пълнота. За останалите срещата се превръща в превратна точка в досегашния им илюзорно подреден свят. По пътя всеки един от тях намира по нещо загубено от себе си.

Междувременно се запознават с истинската същност на човека, който преди 20 години им причинява зло, което се отразява върху крехката детска душа. Разбират, че той е бил просто един много влюбен мъж. Имал е голяма и единствена любов, отнета му безмилостно от призраците на миналото. Онези призраци, които оставят следи, за да покажат, че съществуват. Но и да отправят предупреждението хората да бъдат особено внимателни към оставените от тях заръки.

Историята има своя щастлив край. Любовта в крайна сметка побеждава, защото има силата да се случва независимо от времето и мястото.