Тайните на стария архив

Слава Славчева

Раздел:
ISBN: 9786191543199
Брой страници: 128
Корица: мека корица
Издателство: Фондация Буквите
Издадена: 2019-01-21


Вратата се отвори както обикновено още преди позвъняването, и Недев – висок мъж в края на петдесетте, с аристократична осанка и проницателни очи – покани с жест Канев да влезе в офиса му. След като оставиха телефоните си в касата в далечния ъгъл на кабинета на Недев, двамата се настаниха удобно на креслата край масата със стъклен плот. Недев погледна въпросително към Канев:

— Какво ново при теб?

— На пръв поглед няма нищо особено, но може и да излезе нещо. Искам да те попитам дали си чувал за историята с Османския архив, който е пристигнал в България като стара хартия?

— Да, чувал съм тази любопитна история и трябва да призная, че съм много впечатлен от работата на хората от военното ни разузнаване. Успели са да запазят всичко в тайна и да извършат цялата операция много професионално. Та какво за него?

— Работата по неговата обработка продължава поради големия му обем. Привличат много чужди специалисти по османистика, за да могат да разберат съдържанието на някои от документите. Госпожа Нотева също оказва съдействие като музеен работник. Тя ме информира, че този архив е бил в полезрението на немските експерти, които са посетили България през тридесетте години на миналия век и освен всичко друго, са издирвали стари тракийски лечебни практики.

— Става все по-интересно...