Пиеси за деца

Магда Борисова

Раздел: Пиеси, сценарии
ISBN: 978-954-9491-12
Брой страници: 230
Корица: мека корица
Издателство:
Издадена: 2018-03-19
Прочетена: 25


През последните години Магда Борисова се утвърди като едно от новите лица на българската детска драматургия. Авторката е носител на много драматургични отличия и това не е случайно.

Магда Борисова умее да разказва истории, които си струва да бъдат разказани. Както заради посланието, което носят, така и заради начина, по който то стига до аудиторията. Заложила основната идея още в началото, авторката я развива последователно, като конструира сюжета по задължителния път от завръзката към кулминацията до развръзката. Следвайки един от любимите си похвати, тя се опира на действителността, за да изгради любопитни нови художествени светове, в които реалното и имагинерното равностойно съжителстват. Но тъй като магията на театралната приказка днес се конкурира с толкова много визуални предизвикателства, драматургът трябва да намери своя собствен начин, за да впечатли младия зрител. Не да го изкуши или подведе, а да го заинтригува и да го поведе след себе си. Магда Борисова се справя с този проблем по възможно най-естествения начин. Тя се отнася с обич, разбиране и уважение към децата, не ги подценява, още по-малко ги смята за инфантилни, което, знаем, е често срещан недостатък в текстовете за деца от всички жанрове.  Това, което Магда Борисова не пропуска да направи, е да подтиква към размисъл младия си приятел. Колкото по-рано научиш най-важния житейски урок – сам да стигаш до истините, а не да ги получаваш наготово, толкова по-добре. Мисловната провокация тя влага в думите, но най-вече в конфликтните ситуации, които противопоставят героите един на друг и открояват контрастите в сюжетната интрига. Тук чувството за хумор, достъпно за всеки според възрастта, внася своята фина добавена стойност към целия драматургичен ефект. С лекота тече диалогът, освободен от излишни подробности и така героите със симпатични имена, будещи забавни асоциации или подсказващи характера им, неусетно стигат до поуката. Театралната магия се е получила.

Настоящата снигата съдържа 10 пиеси за деца за куклен и драматичен театър. Четири от тях вече са имали своята театрална реализация.