Пълнолуние

Иван Воденичарски

Раздел: Разкази и новели
ISBN: 978-954-9375-69-3
Брой страници: 108
Корица:
Издателство: Фондация Буквите
Издадена: 2010-03-21
Прочетена: 164


Какво бих могла да напиша за сборника „Пълнолуние" на Иван Воденичарски? Най-чиста поезия, в любимия ми формат - разкази. Красива, тъжна книга, изпълнена с носталгия. Десети ноември и демократичните промени белязаха живота на цялата ни нация, за добро или лошо. Много хора така и не успяха да се приспособят към новия ред, или пък той им е донесъл само страдания.

В сборника на Иван Воденичарски са разказани простички човешки истории, истории за любов, вярност, сблъсък на светове, за хора, които от важни и значими са се превърнали в обикновени, борещи се за насъщния.  Историите са справедливи - не към героите, а към обществената и социална реалност. В тях има всичко - трагизъм, любов, щастие, борба. Не е спестено дори расисткото отношение, от което страдат малцинствените групи в България, а за да сме честни и навсякъде по света, не е спестено и друго основно „правило" на политическата и управленска реалност - „Всички са равни, ама някои са по-равни"...

Не бях чела скоро книга, която да ме докосне така, толкова дълбоко и умело. Със сигурност, ще има хора, които ще я отрекат, дори ще се втурнат да нападат автора, но това ще е защото няма да си позволят да го разберат. Защото определени дати в историята, смяната на политически сили и строеве е нещо, което променя, предизвиква сблъсъци и убива тези, които не могат да се приспособят. На тях бих казала само - оставете за момент политиката и отворете сърцата си за простичката човешка история, не се взирайте само в миналото и в немотията. Позволете си да почувствате „Пълнолуние" и светът ще стане по-добър.

 

Северина Самоковлийска /annabelle_/