На ръба на света

Румяна Симова

Раздел: поезия
ISBN: 978-619-154-073-0
Брой страници: 108
Корица:
Издателство: Фондация Буквите
Издадена: 2013-10-15
Прочетена: 451


 

Светът "На ръба на света"

 

 

На ръба на света човек застава сам и богат. Сърцето му е изпълнено с обич, а от раменете му се спуска наметалото на спомените. Душата му е с него, но почти. Нали си на ръба? Тя се опитва да му покаже онези светове, в които лети, когато той спи или е наведен над листа и дращи с перото (листът в повечето случаи е екран, а перото отдавна не е перо). И отлитва душата, но разумът я хваща за ръка и ѝ показва онзи, същия свят. Ето - това е родният дом, ето ги майка и татко. Ето я и първата, преплела се с единствената любов. A ето там се чува „глъч и смях, продавач на сироп, старци с бомбета". И варосаната кухня, в която баба, майка ти (аз), дъщеря ти (ми) и твоята (моята) внучка се сливат в едно, та да продължат полета във висините. Ето я Родината - Страната на розите, „земята с най-бистри реки под небето", „с житата си златни". Прекрасна е, с „гори епични", „талантливи деца", а „жените - красиви". Но и „държава с нула възможности", „дето днес на парче продават". А бащите ни живеят в нея почти по Ботевски -


„Жив е той! Жив е! Там на Балканите!

Тежко, но диша... И се изхранва.

И покрай себе си, храни и другите.

Камък е хлèбът му - кървав и труден."

 

 

И те парва тъгата и задушава сърцето ти, а разумът избухва в гняв и болка и хем отвръща взор, а го връща все на онези „пеещи тротоари", дето „пеят само срещу грош". Този гняв те повежда по пътища нови, та да дири друга земя. Не така красива и не твоя, но с обещание за свобода, дето няма да те стяга яката и да те души „до бясно". За да стигнеш до „безработица двадесет и седем процента", до препълнено с фибри ГМО, дето „всяка дума е шаблон" и започва умът ти да скърца и се превръщаш... в робот. „Изключвам се от захранването в мрежата сутрин". „Не обичам. Нямам чувства. Самодостатъчен съм си." Защото иначе боли и болката ме води към ръба - спасение, към ръба - граница. И за някои този ръб е почти като при Есенин - кръчмата, в която барманът трябва да застреля сутринта, защото ти си пиян „безобразно, по човешки". За други ръбът е в „срещата с Дявола" - „прекрасен и лъскав, един мъж почтен". Или е в срещата с пеещия тротоар и мечтата за власт и за сила. Или пък в жадувания щастлив живот на непорасналата дъщеря.

„На ръба на света" на Румяна Симова събира всички тези граници и спасения в едно и заедно с това ги превръща в пътечки и пътища, които водят към нейния свят и нейния ръб на света.

Там, където може не само да сънува, но и да разкаже „Притча за Дявола". Или да застане на самия ръб и да изкрещи, не, да нарече като заклинание, та да промени и самата съдба.

Не позволявай на омразата да те погуби.

 

А може би леко да приседне на ръба и нежно да прошепне:

 

Здравей,

 

И да чуе в отговор

„неочаквано,

Напук,

Изневиделица

....

Обичам те."

 

 

Прости ми, ако се натрапвам,

Но думите изписват се сами...

....

Но те обичам!"

 

Защото само ти си ми останал.

Човеко в мен. Ръцете стават груби,

краката ти са цели в рани...

Не позволявай...

Трябва да останеш."

 

Камелия Иванова