ЗЕВ

Ивайло Дагнев

Раздел: поезия
ISBN: 954-9375-26-Х
Брой страници: 112
Корица:
Издателство: Фондация Буквите
Издадена: 2013-01-02
Прочетена: 183


Библиотека Книги за малцина

книга втора

 

Тази книга е своего рода интелектуален алпинизъм по вертикалните трасета на разсъдъка, сърцето и духа; катерене с пълния набор от риск, лудост, обичане, търсене, очакване, страдание и спасение. Тя е болезнено укротяване на времето и пространството чрез компресия на „спомен-мечта-сега"; плод на големия експеримент да живееш пълнокръвно и смислено, да придаваш „на утринта усещането звънко за човек".

Тук поетическата география е с нагънат релеф от многообразна графика и ритмика, което ангажира читателя докрай. Стилистичната разнородност описва творческата амплитуда на Ивайло Дагнев, който владее силата на словото от древната библейска поетика, през българската „Яворова" мелодика, до дръзкия модерен лад на западните верлибри.

Това е четиво, което не мами, не подвежда с позьорство на формата и съдържанието. Напротив - откровеността може да ви дойде в повече, поради на моменти безпощадната церебралност на стиха. Понеже силен подтик на интелигентния автор и съществена причина за творческия акт е да се вникне in rerum natura.

Накратко казано - озоваваме се пред зев в света, където познанието на човешката същност е истинското „осигурително въже" .

 

 


„познай себе си изрекъл мъдрецът

познай лудостта е въпросът на философите

познай сянката си нашепва поетът"

 

 

 

Бих добавила само -

познай тази книга.

 

 

 

Илиана Илиева