Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници
Творчески фонд
Автори
 
Вход
КНИГИТЕ  
Тема на броя
Критични вибрации
Представяме Ви
През годините
Нобелови лауреати
Пътят на книгите
  За писането
  За издаването
Културни хроники
  Новини
  Предстоящи събития
  Отзвуци
  Конкурси
Пишете ни:
info@knigite.bg

Прeпоръчвани Е-книги  За издаването  
Как да рекламираме книгата си или по-скоро - какво да правим с първия си роман? Иван Богданов

Продължаваме поредицата, която една главна редакторка сполучливо нарече - „учим конкуренцията на бизнес".

Смятах да не засягам тази тема, но последния месец получихме множество писма на тема - „аз съм на години, написал съм един роман, проявявате ли интерес да го издадете?".

Почвам да се замислям, че явно по-голямата част от питащите не са влизали последните години в книжарници.

Ето ви една снимка от най-прегледната част на „Български книжици" - книжарницата продаваща най-много книги на български автори.

Търсенето на книги там си е истинска „книжна археология". В общи линии повечето книжарници са така. Причините са много, най-вече че няма разлика в наемите на книжарница и магазин. Времената на просторните книжарници от нашето детство, когато книгите бяха малко, а книжарниците - държавни и не плащаха наем минаха отдавна. В момента вероятността да се намери книга при случайно търсене е просто минимална.

Естествено, всяка книжарница си има рекламни стелажи и други възможности за привличане погледа в/у книгите /които естествено не са безплатни/, но основният начин книгата ви да се купува е да бъде препоръчана от книжаря. И не само от него - в България /а и отдавна в цял свят/ се купува препоръчаната и рекламирана книга. Книжарниците отдавна не са място, в което читателят се запознава с „какво ново е излязло". Новите неща се следят в интернет, а книжарницата е магазинът, в който става покупката. Шефката на Книжиците с интерес разправяше, как дошъл клиент, който искал да обсъдят превода на български на една нова книга.

„Аз още не съм заредила книгата от борсата, а той е разбрал, че е излязла, прочел е оригинала, прочел е резюмета и идва да си поговорим на тема дали си струва превода, за да я купи".

В общи линии това е поведението на съвременния купувач. Времето на масовото книгоиздаване и купуване мина отпреди 20 години. В момента книги купуват само хора, които обичат книгите.

„Писането е творчески процес, но книгоиздаването е бизнес". Това е известна максима. Книгоиздаването има общо с литературата, точно колкото производството на колбаси с животновъдството.

Никой издател в България, особено във времената на криза, няма нито задължението, нито нагласата да развива българската литература /идиоти като нас не се броят/. И колкото и странно да звучи на много автори, издателствата търсят не качествената, а продаваемата книга. Няма друг начин да е така - всички разходи на едно издателство са като на всяка друга фирма. Данъците /особено ДДС-то/ са същите.

Кой трябва да поддържа българската литература е въпрос, на който трябва да отговаря Министерството на културата. Доскоро там имаше програми за издаване на книги, където се спонсорираше не толкова продаваема литература. Сега ги няма. Но темата не е за националната политика в книгоиздаването.

Книгоиздаването е скъп и рискован бизнес. Докато едни салами все ще ги продадеш, дори и без реклама, при книгите това няма как да стане.

Стандартно, при рекламата на един продукт, се влагат от 6 до 10% от оборота му /или в случая от коричната цената/.

При налагането на нов, особено български, автор този процент надминава 30. Всичко това изисква, освен отделяне пари за качествено отпечатване на книги и сериозна сума заделена за реклама. Това рядко се прави. Въпреки, че в България съществуват над 1000 издателства, много малка част от тях правят нещо друго, освен да отпечатат книгата и да я разнесат по книжарниците. Вероятно след това палят свещ - „Дано се продава, Господи, дано..."

На пръсти се броят издателствата, които имат адекватна рекламна политика. В общи линии всеки може да ги изброи лесно, вероятно точно заради това.

Живеем във второто десетилетие на 21 век, не е нормално повечето издателства не само да не правят кампании в социални мрежи и други обществени места, ами да нямат и един нормален сайт.

Всъщност това важи и за повечето автори.

Надявам се това да ви е убедило ЗАЩО трябва да се рекламира книгата ви.

Как, явно ще е тема на следващата статия.

Там ще ви обясним как, освен с много пари, успешна реклама може да се направи и с много мислене и работа.

 

 

 

 


Прочeтено от:1802
 
Сподели във Facebook
Предишна статия     Следваща статия
Основни грешки, при издаването на книги За кого пишем?
Е-книги  


Като пламък
Автор: Анна Попова-ТашковаПоследни материали  
  „Обикновеното лице на злото“ или необикновеното лице на Калоян Захариев
  Къщата с петуниите – сълзите и усмивките на Ина Крейн
  Автобиографично интервю - Татяна Йотова
  Моята гледна точка за авторското право и неговата защита
  Преди да има криле, човек има корени
Събития