Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници
Творчески фонд
Автори
 
Вход
КНИГИТЕ  
Тема на броя
Критични вибрации
Представяме Ви
През годините
Нобелови лауреати
Пътят на книгите
  За писането
  За издаването
Културни хроники
  Новини
  Предстоящи събития
  Отзвуци
  Конкурси
Пишете ни:
info@knigite.bg

Прeпоръчвани Е-книги  За издаването  
Електронните книги - бъдещето на книгата Иван Богданов

 

Електронната книга /Е-book/ като начин на изготвяне, оформление и защита на авторските права е като всяка друга книга. Тя има корица, редакторско и издателско каре, номерация на страниците и най-важно ISBN, който защитава авторските и права. Не мислете за електронните книги като за няколко произведения, оформени в PDF файл. Последното е точно толкова книга, колкото и няколкото разпечатани на принтер листи.

 

Какви са предимствата на електронните книги?

Основното предимство е лесното им разпространение. Тромавата книжарска система на разпространение на книги и търсенето на бърза печалба, практически блокира възможностите за разпространение на книги на български автори.
Използвайки възможностите на интернет, лесно можете да разпространите една електронна книга и до места, където хартиените книги стигат трудно - примерно до сънародниците ни в чужбина.

Електронните книги са евтини - при тях плащате само подготовката и предпечата. Нямате допълнителни разходи за производство. Ако решите книгата да се продава, то имате само приходи от нея /всички служебни разходи по хостинг, реклама и трансфер на средставата се заплащат от купувача/

Електронните книги пестят място - хора, на които апартаментите са заети с книги във всяка възможно пространство, ще оценят това. Но за сметка на това - електронните книги нямат ограничение в големината си - възможно е издаване на книги с много (над 500) страници.

И най-вече - електронните книги имат възможноста за търсене на текст и влагане на мултимедийно съдържание - картинки, видео, звук, хиперлинкове.

Електронните книги имат и всички останали предимства на обикновените - качество на оформлението, лесно четим шрифт и всичко останало, което искаме от една книга. Но все още четем книгите заради съдържанието им.

Единствено стереотипа - "да си легна с книгата в леглото, да си почета на спокойствие" все още отличава двете алтернативи на книгата. Но с навлизането на телефони с големи екрани, PDA /персонални помощници/, малки лаптопи /нетбук/ и прочие технически устройства /да не забравяме и специализираните устройства за четене на електронни книги/ тази разлика все по бързо намалява.

 

Типове електронни книги

 

Най-общо можем да разделим е-книгите в два основни типа: книги, които се четат он-лайн и книги предназначени за изтегляне на различни устройства.

 

Книгите, предназначени за четене он-лайн, обикновено се правят на Flash, за да бъдат платформено независими и да се четат лесно под всякакви браузери и видове устройства.

Примери за подобни книги можете да видите - тук

 

В света на електронните четци, все още липсва стандартизация. Всяко устройство предлага собствени файлови формати. Затова ние сме се обединили около форматът PDF, който е мултиплатформен и съвместим със практически всякакви устройства - последно време, включително и със GSM-и. Пример за подобна книга - тук

 

 

Какви са стъпките за издаване на една електронна книга?

1. Подгответе произведенията, съберете всички в един файл /желателно на WORD/ поредени по реда, в който искате да бъдат издадени.

2, Помислете за заглавие на книгата.

3. Ако имате идея за корица, подгответе я като файл. Не я слагайте в Уърд, там е неизползваема. Ако нямате програма за обработка на изображения /примерно Photoshop/ не си изграйте с картинката, по-добре я изпратете така, с описание в отделен файл какво искате да се получи.

4. Прикачете всички тези файлове в един мейл и ни ги изпратете на publishing@bukvite.bg. Ние ще ги прегледаме, ще ви кажем забележките си и ще ви направим оферта колко ще струва издаването и оформлението на книгата.

 

Какви са цените за издаване на е-боок?

Както неколкократно подчертахме - няма разлика между двете алтернативи на книгата в подготовката, редактирането, коригирането на текста и предпечатната подготовка. Веднъж подготвена книгата в електронен вариант, лесно може да се използва и за отпечатване на хартия, без допълнителни разходи.

В момента разработваме специален калкулатор за електронни книги. До разработката му, за примерни цени можете да ползвате калкулаторът за малки тиражи, в частта - подготовка на книгата /без печат/. 
Една страница А4 на уърд, се равнява приблизително на две страници от книга.

 

Как можем да продаваме е-боок?

 

Можете да изберете електронните книги да не се разпространяват безплатно, а срещу някакво заплащане. Като за разлика от хартиените варианти не инвестирате пари в отпечатване - ако книгата се продава ще имате печалби , ако не се продава - няма да имате загуби и проблеми къде да държите отпечатаното количество.

Въпреки, че през последните години електронните плащания се развиха значително, все още основен начин на разплащане си остават SMS-ите.  Има различни варианти на разпределяне на печалбата от тях, но основният който предлагаме е търговска отстъпка от 25% за електронната ни книжарница  75% за автора.


Прочeтено от:2017
 
Сподели във Facebook
Предишна статия     Следваща статия
Как да подготвим книгата си за издаване? Размери на книги /формати/. Печатарски коли
Е-книги  


Островът | Да срещнеш Икар
Автор: Николай ПенчевПоследни материали  
  „Обикновеното лице на злото“ или необикновеното лице на Калоян Захариев
  Къщата с петуниите – сълзите и усмивките на Ина Крейн
  Автобиографично интервю - Татяна Йотова
  Моята гледна точка за авторското право и неговата защита
  Преди да има криле, човек има корени
Събития