Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници
Творчески фонд
Автори
 
Вход
КНИГИТЕ  
Тема на броя
Критични вибрации
Представяме Ви
През годините
Нобелови лауреати
Пътят на книгите
  За писането
  За издаването
Културни хроники
  Новини
  Предстоящи събития
  Отзвуци
  Конкурси
Пишете ни:
info@knigite.bg

Прeпоръчвани Е-книги  За издаването  
Как да подготвим книгата си за издаване? Иван Богданов, Камелия Иванова

Решили сте вече твърдо - ще издавам книга!

Намирате издател и му казвате - „Искам да издам книга, какво да направя?". Това е най-честият въпрос, който получаваме на и-мейл.а си и се налага да даваме ежедневен отговор.

Тъй като издаването на роман или сборник разкази си има свои специфики, ще разгледаме издаването на поезия - най-издаваният жанр.

Първо  - решете какво искате да издавате. Предполага се, че вече сте отговорили на въпросите - „Защо искате да издадете?" и „Какво искате да кажете на читателите?". Чрез подборката на произведенията ще отговорим на въпроса „Как да го кажете?".

Стандартният отговор - „имам тука едни тетрадки, ще въведа каквото съм написал(а)" или „всички произведения от последната година" са анти-решения. Така ще получите един хартиен архив на произведенията си, който като книга няма да има никаква художествена стойност, независимо че отделни произведения може да са с високо качество.

Както неведнъж сме подчертавали, книгата не е механичен сбор от произведения, а сама по себе си представлява едно голямо произведение, един роман в стихове, който се образува от свързаните емоционално и логически произведения в нея.

Какво трябва да направим за начало - да подберем жанра, в който искаме да издаваме. Всеки пише различни произведения - и любовни, и философски, и гражданска поезия, и прочие, и прочие.

Невъзможно е всичко това да се събере в една книга. Противоестествено стоят едно до друго на страниците две стихотворения, в едното от които говорим за нежна любов на разсъмване, а в другото бичуваме проблемите на властта.

След като подберем произведенията по жанр, трябва да помислим за подредбата на произведенията в книгата. Те трябва да следват една логическа нишка, да са смислово и емоционално свързани, така че да ни водят неусетно към финала на книгата.  Неправилно е и звучи силно нелогично в очите на читателя любимата на всички подредба по дата на написване. Така се получава един тюрлюгювеч от настроенията, които са ни вълнували:на едната страница се говори колко се обичат двамата, на съседната - как повече не искате да го/я виждате, а след страница две - как той ви подарил роза и цяла нощ сте си мечтали за него.

Намисляте си някаква сюжетна линия - например: запознанство - любов - проблеми - раздяла - но любовта все пак побеждава и подреждате стихотворенията по нея. Така може да се окаже /както често става/, че има стихотворения, които не се връзват в логическата линия и напротив - да липсват цели епизоди от нея. В такъв случай обикновено се препоръчва дописване.

Не правете грешката да смятате, че, ако две стихотворения имат някаква логическа връзка за вас, то за външния читател, който не е запознат с всички факти, те също ще имат.

Това е една от основните задачи, които има редакторът на една книга - освен поправката на вътрешния словоред на стихотворенията - да ги подреди в такъв вид, че те да звучат смислено за читател, който няма никаква емоционална връзка с автора на книгата и никога не е чувал нещо за него.

След като свършим всички тези, често продължителни действия, стигаме до финала, на който се усещаме, че не сме дали име на книгата. А често то носи голяма част от посланията, които искаме да отправим  към читателя .  След като сме успели да изберем име, което не е  използвано с десетина други подобни книги, сме вече готови за издаване.

Остава немаловажният въпрос за корицата на книгата и вътрешните илюстрации, но тях ще разгледаме в следващата ни статия.


Прочeтено от:1969
 
Сподели във Facebook
Предишна статия     Следваща статия
Издателят - първи читател Електронните книги - бъдещето на книгата
Е-книги  


Всяка минута
Автор: Камелия ВиденоваПоследни материали  
  „Обикновеното лице на злото“ или необикновеното лице на Калоян Захариев
  Къщата с петуниите – сълзите и усмивките на Ина Крейн
  Автобиографично интервю - Татяна Йотова
  Моята гледна точка за авторското право и неговата защита
  Преди да има криле, човек има корени
Събития