Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници
Творчески фонд
Автори
 
Вход
КНИГИТЕ  
Тема на броя
Критични вибрации
Представяме Ви
През годините
Нобелови лауреати
Пътят на книгите
  За писането
  За издаването
Културни хроники
  Новини
  Предстоящи събития
  Отзвуци
  Конкурси
Пишете ни:
info@knigite.bg

Прeпоръчвани Е-книги  Отзвуци  
Приключи ІІІ Национален литературен конкурс „Хермес"

Националният литературен конкурс „Хермес" се провежда за трета поредна година. Той има за цел да популяризира творчеството на младите писатели и да им помогне да направят първите си стъпки по дългия път към писаното слово, за да открият своето място в света на литературата.
Тази година възрастовата граница за участие в конкурса беше 30 години, което позволи на повече млади автори да участват. В издателството бяха получени 73 ръкописа в  категориите - поезия (40) и проза (33).
        От всички творби журито номинира шест:
        поезия: „В секунда на затишие..." - Десислава Голичева, „Сляп виси безкрая" - Ясен Василев, и „Четвъртък 12-и" - Александър Видев;
        проза: „Разкази" - Милен Миланов, „Мираж. Автопортретът на един наркоман" - Иван Димитров, и „Пръстенът на самотата" - Яница Христова.
        След дълги обсъждания на номинациите, журито присъди две равностойни награди  в раздел поезия.    

Международният Ден на книгата и авторското право - 23 април, бе избран за обявяване на крайните победители:
„Сляп виси безкрая" от Ясен Василев и „Четвъртък 12-ти" от Александър Видев.  

Наградата е договор за  издаване на двете книги в навечерието на 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Издателска къща „Хермес" благодари на всички участвали в конкурса и честити на победителите!

 

 

„Победата в ІІІ Национален литературен конкурс „Хермес" ми дава един добър старт - силна първа книга, която излиза със знака на престижно издателство. Какво по-хубаво от това!"

                                                                            Ясен Василев 

 

Ясен Василев е роден през 1988. Завършва 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин". В момента следва драматургия в НАТФИЗ. Автор е на проекта „Делюзии" (2008 г.) - поезия и проза в диалог - съвместно с Мина Стоянова. Автор на експерименталния пърформанс „Когато часовниците се топят" (2008 г.) по авторски текстове и стихове на Гео Милев. През 2008 г. печели втора награда на Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев" за поемата „амнезия по време на медитация". "Аз не съм спирал да пиша. Освен нови стихове, съм започнал нещо по-мащабно в проза - няколко кратки  разказа, а имам и интересна идея за пиеса", сподели младия талант.  В момента Ясен Василев  работи и по текстовете от предстоящия авторски пърформанс Dirtify. Той има публикации в Литературен вестник, в-к СЕГА, сп. „Страница", в-к „39 грама" и всички големи литературни издания в интернет.

 

"Сляп виси безкрая" (заглавието е цитат от големия бългаски поет Гео Милев) е първата стихосбирка на Ясен Василев, страниците на която преливат от стъклени очи и разтопени часовници, дървета със и без листа, огледала и карти таро, шутове и отрязани глави, пустини и морета, кръстове и кръгове, еротика и бунт, материя и мистерия, време и вечност. Книгата съдържа 22 стиха в духа на Гео Милев.

„Сляп виси безкрая" - мисля, че тези думи на Гео Милев са една неразрешима загадка, някакъв пъзел, който може да се нареди само по интуиция. Мистерия, енигма, мистика - това търсех, пишейки стиховете си. Вечността, времето, безсмъртието са основните теми, намерили художествена реализация в „Сляп виси безкрая". В стихосбирката обаче има и много бунт - в духа на Гео Милев. За мен този поет е Гений. Той не само ме впечатлява, той ме обсебва.

 

 

"ХЕРМЕС е голямо българско издателство и е отговорно да бъдеш негов автор!"

 

Александър Видев е роден на 20.07.1985 година в гр. Пловдив. Завършил е гимназия „Васил Левски" в гр. Ямбол. В момента е студент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" и работи над критическа студия върху творчеството на композитора Христо Гусев. Обича да чете,  има поне 150 истински любими автори, но най-добрият писател за него е Животът.

Александър Видев

 

Не определя себе си като творец, но е изключително горд от победата в ІІІ Национален литературен конкурс „Хермес". За стиховете от „Четвъртък 12-и" твърди, че трябва да се четат наум.

 


Прочeтено от:1462
 
Сподели във Facebook
Предишна статия     Следваща статия
ДОРА КЪНЧЕВА С ПЪРВАТА НАГРАДА „ЛИКА ЯНКО” Два казуса и много съдби
Е-книги  


Поетическа азбука
Автор: Христо СтефановПоследни материали  
  „Обикновеното лице на злото“ или необикновеното лице на Калоян Захариев
  Къщата с петуниите – сълзите и усмивките на Ина Крейн
  Автобиографично интервю - Татяна Йотова
  Моята гледна точка за авторското право и неговата защита
  Преди да има криле, човек има корени
Събития